Ο ΤΡΙΠΛΟΣ ΕΛΙΚΑ ΣΤΟ: 6ο ΠΟΛΥΣYΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

By | July 2, 2014

Ο ΤΡΙΠΛΟΣ ΕΛΙΚΑΣ ΣΤΟ 6ο ΠΟΛΥΣYΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Ο κ. Σταύρος Μαντζανάκης, Αντιπρόεδρος του τμήματος Ελλάδας του Τριπλού Έλικα, παρευρέθηκε στο 6ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία & Ανάπτυξη το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου στη Ξάνθη, όπου βραβεύτηκαν οι επιχειρήσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στο συνέδριο αυτό, ο κ. Μαντζανάκης αναφέρθηκε στον Τριπλό Έλικα και τη σημασία του για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του τόνισε ότι το μοντέλο του Τριπλού Έλικα επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ Πανεπιστημίων-Αγοράς-Κυβέρνησης ως το κλειδί της επιτυχίας. Το καθένα από τα στοιχεία αυτά μπορεί να διαμορφωθεί έτσι/ανάλογα ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους πιο αποτελεσματικά και εποικοδομητικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η μετατροπή των ακαδημαϊκών μοντέλων σε πρακτικά επιτεύγματα, καθώς και η διεθνής συνεργασία της ερευνητικής κοινότητας και των επιχειρήσεων  μπορούν να παρέχουν ένα κοινό πλαίσιο συζήτησης για τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου:

– να συνδράμουν καθοριστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

– να ενισχύσουν τη δυναμική της καινοτομίας,

– να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα, και τέλος

– να πολεμήσουν ενάντια στη μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό.

Η έρευνα στη σημερινή εποχή έχει πολλούς πόλους. Ο κύριος Μαντζανάκης επισήμανε ότι η Ευρώπη δίνει μεγάλη έμφαση στην  έρευνα αλλά έχει πενιχρά αποτελέσματα στην εμπορευματοποίησης της σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Επίσης, είναι αναγκαίο να δοθεί  ξανά έμφαση στον Ιδιωτικό τομέα, διότι ο ρόλος του Δημόσιου έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί/συρρικνωθεί.

 Στα πλαίσια της ομιλίας του πρότεινε ακόμη την ύπαρξη ενός κοινού στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της περιοχής, όπου έμφαση θα δοθεί σε λίγους τομείς, καθώς τα χρηματικά διαθέσιμα είναι περιορισμένα. Υποστήριξε πως η σύνδεση  κυβέρνησης, αγοράς και πανεπιστημίου είναι αναγκαία για να ευθυγραμμιστεί ολόκληρο το οικοσύστημα και να δημιουργηθεί υπεραξία. Αυτό το σχέδιο θα ένωνε τα πανεπιστήμια με τη βιομηχανία σε ένα κοινό εγχείρημα με στόχο να ‘χτίσουν’ καινούριες επιχειρήσεις οι οποίες θα βασίζονται στη γνώση της περιοχής.

Ο κ. Μαντζανάκης ανέφερε πως οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη, προκειμένου να στραφούν προς τα ερευνητικά κέντρα. Αναμφίβολα, ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει ένα σταθερό πολιτικό και φορολογικό πλαίσιο. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι τρεις παράγοντες (Πανεπιστήμια-Αγορά-Κυβέρνηση) έχουν κοινά συμφέροντα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λύση είναι η συνεργασία των ανωτέρω εμπλεκομένων έτσι ώστε να συνδημιουργήσουν.

.

emetris2

emetris1

emetris4

Leave a Reply